Geo Promotion Congres 2017: Stoppen met Stoken

0
1696

We zijn met zijn allen heel erg verslaafd. We zijn geboren in een wereld vol luxe en zijn niet anders gewend. Dat zou niet zo erg zijn als de wereld er niet onder zou lijden. Maar omdat we met z’n allen verslaafd zijn, begint deze wereld het langzaam voor gezien te houden. De longen van de wereld raken verstopt met CO2, maar zolang we nog kunnen ademen gaan we door. Je zou het kunnen vergelijken met roken: we weten dat het niet goed voor ons is, maar elke keer dat we proberen te stoppen blijken we niet echt in staat te zijn om van gedrag te veranderen. Elke keer dat we vlees eten steken we een sigaret op, elke keer dat we de verwarming wat hoger zetten steken we er nog een op en als we aan het eind van de dag met de auto naar huis rijden zijn we alweer door een pakje heen. Er zijn grote rokers (kolencentrales) en kleine rokers (je eigen auto) en we hebben niet in alle gevallen macht over hoeveel we roken. Maar meeroken is vaak net zo schadelijk als wanneer je zelf rookt. Waar je met roken alleen je eigen lichaam aantast, zijn we nu met z’n allen een hele wereld aan het aantasten. Een wereld die niet alleen van ons is, maar ook van alle dieren, planten, niet-rokers en ongeboren generaties.

Stoppen met roken is heel erg moeilijk. De knop moet om en ons gedrag moet veranderen. Dat gaat niet vanzelf, je moet jezelf gaan dwingen om andere keuzes te maken. Een sigaret is vaak vastgeroest in je dagelijks gewoontes: één in de pauze, één in de auto als je klaar bent met werk, één bij de thee en één na het eten. Die gewoontes moeten worden doorbroken, dus leren om te eten zonder stuk vlees, naar je werk fietsen of een boek lezen in plaats van tv te kijken. Neem een zwangere vrouw die besluit te stoppen met roken omwille van de gezondheid van haar kind. Elke keer dat ze normaal een sigaret op zou steken en dit bewust niet deed, beloonde ze zichzelf door geld in een pot te stoppen, net zoveel als die sigaret zou kosten. Na een paar maanden was de pot gevuld, was ze niet langer verslaafd aan roken en had ze genoeg geld bij elkaar gespaard om op vakantie te gaan. Zo moeten we ook naar ons huidige gedrag gaan kijken: door te besparen op vlees houd je geld over, door met de fiets naar het werk te gaan word je fitter en door ’s avonds de tv eerder uit te zetten slaap je beter.

Je longen schijnen een aantal jaren na het stoppen met roken weer bijna helemaal schoon te worden. De wereld kan dat ook, als we maar niet te laat zijn. Wat we met z’n allen kunnen doen om te stoppen met stoken leer je op ons congres, komende vrijdag 10 maart in het Noordlease Stadion!

Meld je aan voor het congres via de website van Geo Promotion (klik!).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.