Cruisetoerisme: drijvende vakantieresorts

0
1537

Altijd hebben meneer en mevrouw Jansen de wens gehad om na hun carrière volop te gaan genieten van het leven. Om deze wens in vervulling te laten gaan boeken ze een cruisevakantie. Op de dag van vertrek verwachten meneer en mevrouw bij het instappen alleen maar grijze koppen, maar niets is minder waar. Er heeft zich namelijk een nieuwe stroom cruisetoeristen gemeld. Mensen die op vakantie gaan en gebruik maken van alle gemakken die een cruiseschip te bieden heeft, worden ook wel cruisetoeristen genoemd. Cruisetoerisme is een vorm van toerisme die gebruik maakt van een all-inclusive vakantie op een schip. Dit schip vaart een specifieke route en maakt onderweg tussenstops bij verschillende havens. Cruiseschepen zijn dus eigenlijk een middel van transport, maar zo worden ze door de meeste mensen niet gezien: het zijn drijvende vakantieresorts. Deze drijvende vakantieresorts zijn een kleine maar snel groeiende sector in het wereldtoneel van toerisme. Wie zijn nu die cruisetoeristen en waarom vinden zij het maken van een cruise zo aantrekkelijk?

Het groeiend aantal cruisevakanties komt vooral doordat het in toenemende mate populariteit wint onder een grotere groep mensen in de samenleving. Het gevolg hiervan is dat de gemiddelde leeftijd van de cruisetoerist sterk is gedaald. In 1995 was de gemiddelde leeftijd nog 65 jaar onder de cruisetoeristen, en in 2006 was dit 45 jaar. De daling van de gemiddelde leeftijd kent grofweg drie oorzaken; (1) Het groeiende verlangen naar nieuwe ervaringen en het ontdekken van meerdere onbekende locaties, (2) Het toegenomen comfort, (3) Een meer toegankelijke prijs.

Zoals hierboven genoemd, is de zoektocht naar nieuwe ervaringen en avontuur vaak een reden voor het kiezen van een cruisevakantie. Tegenwoordig zijn er namelijk cruisevakanties in alle soorten en maten: van minstens 48 uur tot een jaar lang, van een enkele reis tot een rondreis, of van honderd tot duizenden medepassagiers. Het belangrijkste is misschien wel de grootse verscheidenheid in de keuze tussen de wereldwijde overzeese routes en de ontelbare cruisebestemmingen. Ook de uitgebreide keuze aan activiteiten aan wal moet niet vergeten worden. Een toename in deze verschillende bestemmingsmogelijkheden en routes maakt het voor veel cruisetoeristen een logische keuze om na de eerste cruise, gelijk een volgende te boeken.

Daarnaast is het comfort wat de cruiseschepen bieden voor hun passagiers een belangrijk onderdeel van de vakantie. Al vanaf het ontstaan van de cruiseschepen in de jaren ’70 staat het aanbieden van comfort hoog in het vaandel. De aangeboden diensten zijn goed voor een groot deel van de omzet voor de cruisemaatschappijen. Dit is dan ook de reden dat er van alles aan gedaan wordt om deze diensten steeds uit te breiden en exclusiever te maken. Surfzwembaden, theaters, bioscopen, golfsimulatoren, joggingparcours, ijsbanen, klimwanden en trampolines, je kunt het zo gek niet bedenken. Bij het ontwerpen van al deze extra’s wordt er sinds kort ook gedacht aan de doelgroep kinderen. Dat luxe en comfort wordt gecombineerd met kindvriendelijkheid is extra aantrekkelijk voor jonge ouders.

Ten slotte zorgt het aanbieden van goedkope deals door cruisemaatschappijen ervoor dat meer mensen zich een cruisevakantie kunnen veroorloven. Wel moeten de cruisemaatschappijen opletten om de mensen met een breder budget niet te verliezen door de opkomst van de massa. Het ‘schip in een schip’ systeem is op veel cruiseschepen ingevoerd om zo onderscheid te maken in luxe. Deze strategie houdt in: het aanbieden van extra luxe-ervaringen en activiteiten aan de mensen die zich dit kunnen veroorloven. Hierbij kun je denken aan een eersteklas accommodatie met voorzieningen zoals luxe zwembad, butlerservice, luxe spabehandelingen en een hogere kwaliteit van de maaltijden.
In de toekomst zal een blijvende stijging van de cruisetoeristen verwacht worden. Volgens de wereldcruiseorganisatie CLIA worden dit jaar 24 miljoen cruisetoeristen verwacht, tegenover 15 miljoen in 2006 en 1,4 miljoen in 1980. Deze verwachting is gebaseerd op het innoverende karakter van de cruisevakantie: steeds meer nieuwe bestemmingen, nieuwe scheepsontwerpen, nieuwe voorzieningen aan boord en een bredere keuze aan activiteiten georganiseerd aan wal. De keerzijde van de medaille is dat deze groei zorgt voor een ongelooflijk grote uitstoot aan CO2, fijnstof en zwaveldioxide. Dit leidt tot meer vervuiling wat nadelige gevolgen heeft voor de vaarroutes, de bestemmingen van de cruises en de omliggende gebieden. Het opstellen van milieu wet- en regelgeving toegespitst op deze vorm van toerisme is daarom een vereiste.

Kortom, een handjevol rijke echtparen die van hun pensioen genieten op een cruiseschip is een verouderd beeld van de cruisetoerist. Wat denk jij, zit de cruisetoerist ook in jou?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.